sobota, 9 marca 2013

Ciasto "3 bit"

Za oknem słota, a dziś sobota! :) W czasie deszczu dzieci się nudzą, więc zrobiły ciasto. Trochę oszukane, bo zrobione bez użycia piekarnika, ale równie smaczne. Zanim ciasto zniknęło zdążyłyśmy zrobić tylko dwa zdjęcia. Naprawdę pyszne, pod spodem przepis:

CIASTO 3 BIT:

duża paczka herbatników (350g)
masa krówkowa
gorzka czekolada (100g)
śmietana kremówka 36%

składniki na budyń:
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
125g masła
4 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek mąki pszennej
4 jajka

Małą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie na dnie ułożyć warstwę herbatników. Podgrzać masę krówkową i rozsmarować ją na herbatnikach. Ułożyć na niej kolejną warstwę herbatników, następnie przygotować budyń. Zagotować 2 szklanki mleka z masłem i cukrem. Szklankę mleka, która została zmiksować z mąką i jajkami, następnie wlać do gorącego mleka. Gotować chwilę, energicznie mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorący budyń wylać na herbatniki i przykryć kolejną ich warstwą. Gdy budyń wystygnie, włożyć ciasto do lodówki, do czasu, aż herbatniki zmiękną. Po tym czasie wyjąć je z lodówki. Kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając łyżkę cukru. Wyłożyć ją na ciasto i posypać potartą czekoladą.
Gotowe!


Bob też ma ochotę :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz